Разбиране на инфекцията с Helicobacter pylori: Причини, симптоми и лечение

В сферата на стомашно-чревното здраве Helicobacter pylori (H. pylori) се откроява като значима бактерия, която може да повлияе на храносмилателната система. В тази публикация се разглеждат основните аспекти на инфекцията с H. pylori, като се изтъкват причините, симптомите, диагнозата и ефективните възможности за лечение.

Какво представлява Хеликобактер пилори?

Helicobacter pylori е спираловидна бактерия, която се намира в лигавицата на стомаха и е известна с ролята си при различни стомашно-чревни заболявания. Въпреки че много хора с H. pylori не проявяват симптоми, наличието ѝ може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително пептични язви, а в някои случаи и до рак на стомаха.

Причини и предаване на инфекцията

H. pylori обикновено се предава, чрез директен контакт със слюнка и други телесни течности от гастроинтестиналният тракт. Това предаване може да стане, чрез замърсена храна, вода или прибори. Разбирането на пътищата за предаването му подчертава значението на поддържането на добри хигиенни практики.

Симптоми на инфекция с H. pylori

Макар че много лица с инфекция с H. pylori остават безсимптомни, тези, които развиват симптоми, могат да изпитват:

  • Коремна болка или дискомфорт, особено в областта на стомаха
  • Подуване на корема и пълнота
  • Често оригване
  • Гадене или повръщане
  • Необяснима загуба на тегло
  • Загуба на апетит

Диагностициране на инфекция с H. pylori

Точната диагноза е от решаващо значение за ефективното лечение. Медицинските специалисти могат да препоръчат едно или повече от следните изследвания:

  • Дихателен тест: Открива наличието на H. pylori, чрез специфичен маркер в дъха след консумация на тестови разтвор.
  • Кръвен тест: Измерва антитела срещу H. pylori, което показва минала или настояща инфекция.
  • Тест на изпражненията: Установява наличието на антигени на H. pylori в изпражненията.
  • Ендоскопия: Използва се при по-тежки случаи за визуално изследване на стомаха и получаване на биопсия.

Възможности за лечение

Основното лечение на инфекцията с H. pylori е курс с антибиотици за унищожаване на бактериите, съчетан с инхибитори на протонната помпа (ИПП) за намаляване на стомашните киселини и подпомагане на оздравяването. Тази комбинирана терапия често се нарича тройна или четворна терапия, в зависимост от броя на използваните лекарства.

Ситуации, при които традиционното лечение е невъзможни или нежелателно

  • Както знаем, употребата на антибиотици ни поставя в риск от развитие на странични ефекти.
  • Все по-често обсъждан в лекарските среди проблем е високият риск от резистентност на бактериите, причиняващи такъв тип инфекции, към най-често изписваните антибиотици.
  • По време на бременност, както и при хора страдащи от алергии, употребата на много от антибиотиците може да бъде невъзможна.

Алтернативата?

Българската бактерия Lactobacillus bulgaricus, известна от стотици години като есенциална част от закваската на киселото мляко. На пазара има много различни щамове на тази пробиотична бактерия, но много малко от тях са с изцяло растителен произход, какъвто е Lactobacillus bulgaricus GLB44.

  • Лабораторни изследвания в едни от най-реномираните университети в света показват изключителните антимикробни способности на българската пробиотична бактерия L. bulgaricus GLB44.
  • Вдъхновен от тези резултати, екипът на ProViotic®, съвместно с медици от УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ, разработи ProViotic Helicobacter.
  • Продуктът ProViotic Helicobacter се произвежда по патентована в САЩ технология за култивиране на пробиотичните бактерии, с цел увеличаване на техните възможности за потискане на болестотворни микроорганизми, в това число и на H. pylori.
  • ProViotic® e продукт, култивиран в био сертифицирана зеленчукова среда и НЕ съдържа изкуствени оцветители, консерванти и пълнители.
  • ProViotic Helicobacter е тестван и препоръчван от един от най-добрите гастроентеролози в света професор Бари Маршал, получил Нобелова награда за откритието, че бактерията H. pylori причинява язва и гастрит
  • Резултатите от клинично наблюдение на пациенти, носители на H. pylori и приемали ProViotic Helicobacter, показват над 90% ефективност при ерадикацията на патогена, без прилагане на антибиотици.

Ако изпитваш стомашни болки и дискомфорт или страдаш от лош дъх, гастрит или язва, но не искаш да прибягваш до антибиотично лечение, ProViotic Helicobacter е природна алтернатива за подпомагане на организма при справянето с проблема.

Корекции в начина на живот и диетата

В съчетание с медицинското лечение някои промени в начина на живот и храненето могат да подпомогнат възстановяването:

  • Яжте балансирана храна на равни интервали от време.
  • Избягвайте храни и напитки, които дразнят лигавицата на стомаха, като пикантни храни, алкохол и кофеин.
  • Практикувайте техники за намаляване на стреса, тъй като той може да изостри симптомите.

Стратегии за превенция

Превантивните мерки са насочени предимно към хигиената, за да се намали рискът от предаване на H. pylori. Редовното миене на ръцете, консумирането на безопасни и добре сготвени храни и пиенето на чиста вода са основни стъпки.

Заключение
Инфекцията с хеликобактер пилори е широко разпространено заболяване, което може да има значителни последици за здравето. Разбирането на основите на инфекцията - от причините до ефективното лечение - е от жизненоважно значение за всеки, който се стреми да поддържа оптимално здраве на стомашно-чревния тракт. Ако подозирате, че имате симптоми на инфекция с H. pylori, консултирайте се с доставчик на здравен специалист за поставяне на правилна диагноза и изготвяне на план за лечение.